Högaktuellt ämne just - Styngflugan

Högaktuellt ämne just - Styngflugan

Styngflugan är en liten humleliknande fluga som kan orsaka stora skador i hästens mun.


Hur påverkar Styngflugan egentligen hästen och finns det något man kan göra för att förebygga de problem som kan uppstå? 

Styngflugor är vanliga och dess larver kan infektera våra hästar och skapa stora bekymmer.. De vuxna styngflugorna lever endast en kort period och är mest aktiva under de varma sensommar dagarna. Flugorna söker sig gärna till hästar och fäster sina ägg, som är pyttesmå och gulvita, på hårstråna. Oftast placerar de äggen på frambenen, men du kan hitta ägg även på andra ställen på kroppen bl a  bog, manke och nacke. 

När Styngflugelarverna sedan kläcks börjar det klia och hästen slickar och biter på området där äggen finns. På så vis kommer larverna in i munhålan där de kan skapa stora bekymmer. Larverna borrar in sig i munnens vävnad och gräver gångar i tungan och förflyttar sig sen till tandköttet. De utvecklas i munnen under ca 3-4 veckor och därefter sväljs de ner. De fäster i magsäckens slemhinna och där kan de bli kvar i upp till 10 månader innan de följer med träcken ut. 


Bild som visar vilken skada Styngflugan kan göra på hästens tunga


Hur märker jag då att hästen kan ha problem orsakad av styngflugan? 

Larverna gräver gångar i hästens tunga och tandkött. Detta kan ge symptom som salivering, svårighet att tugga, head-shaking, svårighet vid ridning då hästen kastar med huvudet och känns obekväm med bettet. Om hästen senare har mycket larver i magsäcken det ge visa sig som irritation när man spänner sadelgjorden, kolik och bidra till magsår. Observera att dessa tecken också kan vara symtom på något annat problem och inte bara angrepp av styngfluga.

Det är viktigt att förebygga de problem som styngflugan kan ge. Genom att plocka bort äggen varje dag minskar du risken att hästen får problem från styngflugan. Använd en Trim-Safe kniv för att skrapa bort äggen. Undvik att skrapa med hovkniv, det är lätt att skada hästen. Ett tips är att spraya på en blandning av bikarbonat och ljummet vatten så släpper äggen lättare. Använd gärna handskar och undvik att pilla dig i ansiktet, äggen kan nämligen komma in i ögat och en larv kan leva även där. Genom att smörja in hästens ben med kokosolja (kallpressad, ej raffinerad) försvårar du för Styngflugan att fästa sina ägg på det inoljade området. Olja kan dock brännas om det är stark sol, smörj ej i gassande solsken. Även pälsglans kan försvåra för Styngflugans ägg att fastna. 

 


Sammanfattning

Förebygga:

Smörj med olja eller kyllera. Skrapa bort ägg

Symptom:

Svårighet att tugga, salivering, irriterad i munnen och greja med bettet vid ridning, kastar med huvudet, head-shaking, skrapar tungan längs marken m fl.

Ta bort:

Skrapa bort äggen dagligen. Spraya på en blandning med vatten/bikarbonat.



Tack till AJ:s Hästhälsa för tipset om att använda Trim-Safe kniv.

Vi har fått in 100 st knivar och skickar med en Trim-Safe så längre lagret räcker 🤩



På Hästsverige, SVA och SLU finns bra artiklar om ämnet för den som vill lära sig mer.