Hur mår hästen idag?

Hur mår hästen idag?


“Du vet känslan när man kliver in i stallet och bara “vet” att något inte står rätt till”
 - Anna Lidén, grundare Eqvital


Vi hästmänniskor har ofta en otroligt förmåga att känna av när något inte stämmer med vår häst och det är något som vi ska vara tacksamma över. Vi kan “träna” på utveckla denna förmåga genom att fortsätta lyssna in hästen den tid vi umgås med den. Hästen förmedlar saker till oss hela tiden och det är när vi själva släpper alla tankar som cirkulerar i huvudet som vi också kan ta in vad hästen signalerar till oss genom sitt kroppsspråk och utstrålning. 


Förutom det uppenbara vi kan se på vår häst, tex att den hostar, är snorig eller om den visar tecken på kolik, så kan sjukdoms- och skadeprocesser ha startat i hästen som är svårare att upptäcka visuellt. Här följer lite tips på hur du kan jobba förebyggande. 


VISITERING - EN SJÄLVKLAR OCH NATURLIG DEL AV SKÖTSELN

Skapa bra rutiner för att checka av din hästs allmäntillstånd. Varje dag. Denna rutin har de flesta i samband med skötseln av hästen, och oavsett om hästen står uppstallad i box eller går på lösdrift är det ditt ansvar att upptäcka förändringar i tid så att du minskar risken för allvarligare följder.

“Jag skulle en gång ha träning för en yngre elev och ponnyn kom in i ridhuset flåsande. 
Jag frågade om hon hade ridit fram ute, men hon svarade att hon bara hade skrittat från stallplanen. 
Ekipaget skickades hem direkt och ponnyn visade sig ha en virusinfektion med hög feber. 
Både den hästvana mamman och eleven hade i all morgonstress
 inte observerat detta tecken.” - Anna Lidén, grundare Eqvital

TITTA, LYSSNA, LUKTA, KÄNNA

Ta för vana att studera, lukta, lyssna och känna över din häst varje dag. Före och efter aktivitet. Hästen är ett flykt- och bytesdjur vilket innebär att den kan trycka undan smärta och obehag så ju bättre du känner din häst, desto tydligare vet du när det inte står rätt till. Visar hästen en vaken uppsyn med rättuppstående öron, pigga klara ögon och mjuk mule utan spända drag är detta en positiv början på din check av dagsformen. Normalt beteende i box och socialisering i hage, ätit och druckit som den ska och att hästen inte har ett avvikande rörelsemönster är andra viktiga faktorer att observera. Känn igenom kroppen och benen sök efter värme, svullnad, ömhet och sår, titta speciellt där utrustning placeras. Kontrollera hovarna och att ev. skor sitter fast. Gör också en översyn i box och hagar för att observera om något inte ser ut som det ska.


HÄSTENS NORMALVÄRDEN

Lika vanligt som att borsta, sätta på benskydd eller fläta manen, lika vanligt bör det vara att checka av hästens värden, dvs temp, puls, andning. Ska du träna eller tävla ska detta höra till rutinen. Ta reda på din hästs normalvärden genom att kontrollera tempen morgon och kväll i en vecka och räkna ut ett genomsnitt. Kvällstempen är ofta lite högre än morgontempen. De övriga värdena gör du tex varje morgon. Din veterinär uppskattar att du har antecknat detta om du behöver ta kontakt. 

Hur kontrollerar du andningsfrekvens: 

Normalvärde: Häst i vila ca 8-16 andetag/minut. Föl och unghästar, uppstallade täckade hästar eller med tjock vinterpäls kan ligga något högre. Vänta minst en halvtimme efter arbete. Andningsfrekvens ska aldrig överstiga pulsfrekvens.
Gör så här: Blöt ev handryggen och håll den nära näsborren, alternativt lägg handen/huvudet mot bålen och känn/lyssna på andetag. Räkna tex bara utandningen som ett andetag, inte både in- och utandning som två. 


Hur kontrollerar du kroppstemperatur:

Normalvärde: 37.2℃ - 38.5 ℃. Klimatet kan påverka hästens temperatur 0.5 - 1.0 ℃. Morgontemp är normalt lite lägre än kvällstemp. Stress, smärta, arbete och infektioner höjer temperaturen.
Gör så här: Ta tempen rektalt med en digital termometer, sätt ev på lite vaselin på toppen, stå vid sida om bakdelen och klia lite bredvid svansroten, då brukar de frivilligt lyfta på svansen. För försiktigt in tempen så långt att du ser digitalskärmen eller enl anvisningar för den produkten. Håll i tempen under tiden det mäts. Ofta finns det en ögla att fästa ett snöre i för extra säkerhet. Tyvärr har det visat sig att termometrar av olika märken kan skilja sig i utfall, så köper du en ny bör du göra en ny avstämning med normalvärden.


Hur kontrollerar du hjärt- och pulsfrekvensen:

Normalvärde: Häst i vila ca 28-42 slag/minut. Föl 100-120 slag/min, unghästar 45 - 60 slag/min. 
Gör så här: Känn pulsen på insidan ganaschen, träna så att du lättare hittar de ytliga blodkärlen. Pressa inte fingrarna mot käkbenet. Du kan också hitta ytliga blodkärl baktill, lite på sidan på kotan eller känn hjärtslagen genom att föra in en flat hand mellan armbågen och bröstet på vänster sida. Räkna i 15 sekunder och multiplicera med 4 om du har svårt att känna under 1 minut.

Hur kontrollerar du den kapillär återfyllnaden:

Normaltillstånd: Hästens slemhinnor ska vara ljus/laxrosa. Vid allvarligare sjukdomstillstånd, tex kolik blir de mörkröda.
Gör så här: Tryck med tummen på slemhinnan ovanför tandraden  normalt ska det ta under 2,5 sekunder att återfå ursprungsfärgen. Detta kan vara bra att göra vid kontakt med veterinär.  


Det finns många tecken och yttringar som inte är akuta sjukdomssymtom som du kan se på din häst om du tränar dina sinnen. Vi kommer att berätta mer om hur du kan träna dina sinnen och vad det är du kan se på din häst utan att den behöver vara sjuk. Att se tidiga tecken på tex en brist eller belastning i din häst sparar dig tid, bekymmer och pengar och framför allt minskat lidande för din häst.