Hur stort ska betet vara och behöver man ge TOTAL över betessäsongen?

Hur stort ska betet vara och behöver man ge TOTAL över betessäsongen?


Härliga sommartid kommer och betessläpp pågår!


Just nu får vi mycket frågor kring TOTAL Horse Feed i samband med bete. Vi svarar på detta och ger lite mer tips nedan. 

Hur stort ska betet vara och behöver man ge TOTAL över betessäsongen?

Svar: Använd TOTAL som en betesbalanserare. När det behövs.
Hur mycket betesmark som krävs det beror dels på vilka hästar som ska gå där och dels vad det är för typ av betesmark. Har man hästar i arbete, ston med föl och unghästar kräver de lite mer och över hela säsongen kan man beräkna ca 1,5 hektar per häst. För ponnyer och lättfödda hästar kan ett hektar räcka för upp till tre hästar. Beta in hästarna minst en månad innan släpp för att minska risken för störning i fodersmältningssystemet. Att ge TOTAL under hela denna tid och första tiden på betet gör övergången lättare. Var uppmärksam i slutet på säsongen då gräs och näringsvärde snabbt kan bli en brist och risken ökar att de äter mindre lämpliga växter, även här kan TOTAL stötta och underlätta övergången till grovfoder vid installning.

Om du har god tillgång på artrikt bete och hästarna håller sig fina i hull behöver man inte ge TOTAL utan bara extra mineraler och salt. Att sätta på sig ”hullögonen” en dag i veckan säkerhetställer att inte en viktminskning går för långt. Fördelen med TOTAL är att man enkelt kan reglera mängden efter hur hästarna håller sig, det är ett näringstätt, tryggt foder som inte kan orsaka några störningar i hästens mag och tarmsystem och samtidigt förser det hästen med det som inte gräset kan bidra med.

Hur mycket TOTAL Horse Feed bör unghästar och sto med föl ha under betet?

Har man unghästar eller ston med föl på ett begränsat bete behöver man dock komplettera med TOTAL. Även fölen kan med fördel få ”smaka” på TOTAL. Föl som långsamt vänjs in på TOTAL bygger upp sitt mikrobiom över tid och är ofta lättare att avvänja utan några mag- eller tarm störningar. 

Hur mycket TOTAL Horse Feed bör arbetande hästar ha under sommaren?
Hästar som hålls igång och tävlas under sommarmånader fodras med TOTAL efter tillgång på bete, individ och prestation, från 0,5 kg – 2,5 kg/dag. Vid rekommenderad giva TOTAL täcks även mineralbehovet. Det är underbart att se att fler och fler tävlande hästar får gå ut i gräshagar och bara få ”vara häst” en tid.  

Hur mycket TOTAL Horse Feed bör lättfödda hästar och hästar med metaboliska belastningar som EMS, PPID ha under bete?
Dessa hästar behöver också få möjligheten att vistas ute, men då i mindre hagar gärna i impediment/skogsmark. Släpp inte före midsommar på ett gräsbete. Använd betesbegränsare med försiktighet pga risken för permanenta skador på tänderna. Det är en fördel att ge en liten giva TOTAL, 0,2-0,5 kg några dagar i veckan för att underhålla mag och tarmsystemet, speciellt om det är begränsat med gräsarter. Håller hästarna hullet på ett artrikt bete behöver man inte komplettera med TOTAL, men tillsätt mineraler och salt.

Häst med kronisk fång ska helst inte gå på ett bete. Förse den med andra fiberkällor: hö med lågt sockerinnehåll, under 10%/kg ts, sly av tex asp, stockar att gnaga på, grenar, hygienisk halm. Låt hästen få kompisar i samma situation och ha dem i grushage. Försök hitta andra sätt att sysselsätta hästarna med,  ”leksaker” som bollar med hö mm. Här gäller det att man förser dessa hästar med fler fiberkällor, skonsam energi, högvärdigt protein, omega 3, antioxidanter, probiotika, örter mm för att stabilisera pH. Detta finns i TOTAL och kan ges helt utan risk. Vi möter tyvärr många magra hästar med metaboliska störningar som får för lite näring för att man inte vågar ge dem mer foder. Alla näringsämnen behövs och ett artfattigt och näringsfattigt hö kan inte väga upp det behovet. 

Vi är snart i betessäsongen - Men vi hästägare får inte semester 😉

Vi älskar våra hästar och gör allt för dom. Under sommaren går vi ofta ner i varv, hamnar i "semesterläge". Det är lätt att åka ut till hästen och fylla på vatten och kika på den från avstånd. Men att släppa hästarna på bete betyder inte att vi befrias från ansvar, "visitering tar inte semester". 

Hästarna ska fortfarande visiteras dagligen och kläs av eventuella flugmasker och insektstäcken, det kan krypa in insekter som ger stor irritation och skada. Det räcker alltså inte med att titta över hästen på håll. Att känna, lyssna, lukta är lika viktiga sinnen att använda. Läs gärna vårt tidigare inlägg om "hur mår hästen idag?"

Ett bra recept på naturligt insektsmedel kommer från Sörgården, PDF. www.sorgarden.org. Receptet ser du här Sörgårdens insektsmedel


Tänk på att färskt, hygieniskt vatten och salt ska finnas tillgängligt och i förekommande fall mineraler.

Hör gärna av dig om du vill att vi gör en individuell bedömning av mängden TOTAL för din häst. info@eqvital.eu


Helpscout FACEBOOK SMARTLOOK