Proteinet som bygger

Komplettera ditt hästfoder med proteintillskott. Proteiner är den grundläggande strukturen för alla livsformer därmed även hästar. Protein används för att reparera och bygga all vävnad i kroppen samt är livsnödvändiga (essentiella) för alla funktioner i hästens fysiologi. Proteiner spelar en viktig roll i nästan alla metaboliska, strukturella och fysiologiska processer i kroppen. Protein byggs upp och bryts ned varje dag, som en del av ett kontinuerligt flöde av aminosyror som sköter kroppens nyckelfunktioner. Enzymer, som består av proteiner, är katalysatorer för kemiska reaktioner i kroppen.

För att läsa mer om proteiner och aminosyrorna se nedan eller beställ Horse Amino direkt. Köp Horse Amino


Vad är aminosyror?


Aminosyrorna bygger upp proteinet i hästens kropp och är viktiga för muskler, hormoner, enzymer, etc. För att hästen ska kunna tillgodogöra sig alla aminosyror den får i sig, måste det finnas en minsta nivå av varje aminosyra. En saknad aminosyra är en saknad byggsten. Blir det brist på en aminosyra, kommer överskottet av de andra att utsöndras utan att tas upp.


Det finns ett 20-tal aminosyror och dessa utgör huvudbeståndsdelarna i proteiner. Av dessa är 8 essentiella aminosyror. Hästen kan inte själv framställa de essentiella aminosyrorna, utan dessa måste tillföras genom fodret eller via tillskott. Detta måste också ske regelbundet, eftersom aminosyrorna inte kan lagras i kroppen.

Eqvital AB Horse amino


Om man använder enstaka aminosyror i stor mängd i terapeutiskt syfte under en längre tid än 3-4 veckor, kan detta skapa en obalans mellan kroppens aminosyror och därmed proteinbildningen. Proteintillskottet framtaget för häst, Horse Amino ,innehåller alla aminosyror och säkerställer att även de aminosyror som hästen normalt bildar själv, finns tillgängliga.  Om hästen tex har ett nedsatt näringsupptag pga sjukdom, stress, parasiter ökar risken för sämre enzymproduktion, vilket ytterligare försämrar näringsupptaget. En negativ spiral har inletts.

Använd proteintillskottet Horse Amino som en näringskur för att hjälpa till att bygga upp en bra grund.
Aminosyror

Nedan listas de aminosyror som finns i Horse Amino


Essentiella aminosyror (EEA)

Isoleucin

Isoleucin är viktig för blodsockerregleringen, för utveckling och reparation av muskler, för energireglering och hemoglobinutveckling. Behovet av isoleucin ökar efter operationer och trauman och är även bra vid IR. Isoleucin agerar som en energikälla vid påfrestande aktiviteter och ökar uthålligheten. Är bra för leverns och njurarnas funktioner. Proteinbehovet ökar vid stress och då är isoleucin, tillsammans med leucin och valin, en viktigbeståndsdel.

Isoleucin finns bl. a. i sojaprotein, kelp, spirulina och solrosfrön.


Leucin

Leucin finns i musklerna och spelar en stor roll vid musklernas reparation och återhämtning. Även denna aminosyra är involverad i energiregleringen. Leucin stimulerar insulinproduktionen och kontrollen av blodsockernivån. Är bra för leverns och njurarnas funktioner. Proteinbehovet ökar vid stress och då är leucin, tillsammans med isoleucin och valin, en viktig beståndsdel.

Leucin finns bl. a. i sojaprotein, kelp, spirulina, pumpakärnor och solrosfrön.


Lysin

Lysin behövs för bildandet av kollagen som bl.a. finns i ben, hud, senor och blodkärlsväggar.  Den gynnar dessutom upptaget av kalcium.

Lysin kallas den förs begränsade aminosyran. Om det finns tillräckligt med Lysin tillgodoses de andra aminosyrorna hos hästen. Vallfoder har ca 3-4 % Lysin, vilken anses vara tillräckligt . Lysin finns bl. a. i gräs, grovfoder och ärtväxter.

Lysin finns bl. a. i gräs, grovfoder och ärtväxter.


Metionin

Metionin är svavelbärande (tillsammans med cystein och taurin) och fungerar som en antioxidant som hjälper kroppen att avgiftas från tungmetaller. Metionin hjälper också till vid produktionen av kolin, adrenalin, lecitin och B12-vitamin. Metionin stimulerar njurarna och levern och spelar en viktig roll i kroppens förmåga att tillgodogöra sig selen. Brist på metionin orsakar ofta kalkbrist. Tillskott är därför bra för hud och hovar.

Metionin finns i bl. a. cashew- och pistagenötter.


Fenylalanin

Fenylanilin kan förbättra inlärningsförmågan och minnet. Den påverkar välbefinnandet och ökar den mentala skärpan. Fenylanilin är viktig för sköldkörteln (hormonbalansen) och blodkärlen. Den bildar många viktiga hormoner, ex. sköldkörtelhormonet tyroxin.

Fenylalanin finns bl. a. i vetekli och baljväxter.


Treonin

Treonin behövs i kroppen för en fungerande matsmältning och för mag-tarmfunktionen. Treonin behövs också för tillverkning av kollagen och elasticin. Den bygger upp immunsystemet och stimulerar leverfunktionen.

Treonin finns bl. a. i baljväxter och soja.


Tryptofan

Tryptofan behövs för att bilda hormonet serotonin, ett lugnande ämne, och har en stabiliserande och lugnande effekt på humöret.

Tryptofan finns bl. a. i grönsaker, sojaprotein och linser.


Valin

Valin finns i musklerna och krävs för normalisering av kvävebalansen i kroppen. Valin är viktig för muskelhälsan och kan fungera som en energikälla. Den är viktig för den mentala skärpan, muskelkoordinationen och nervernas funktion. Är bra vid bl.a. inflammation och oro. Proteinbehovet ökar vid stress och då är valin, tillsammans med leucin och isoleucin, en viktig beståndsdel.

Valin finns i bl. a. spenat, sesamfrön och linser.

Icke essentiella aminosyror


Arginin

Arginin spelar en viktig roll vid utvecklingen av muskelvävnad. Det påskyndar läkning och medverkar i kroppens rening av ammoniak. Arginin är mycket stärkande för immunförsvaret samt viktig för blodkärl och körtlar.

Arginin finns bl. a. i ginseng, vitlök,  soja och frön. Nyckelorgan är tymus och immunförsvaret.


Histidin

Behövs för blodets transport. Är grunden till proteinet histamin, som är det ämne som utsöndras vid en allergireaktion. Bra vid magsår. Vid zinkbrist kan omvandlingen av histidin till histamin påverkas.

Histidin finns i små mängder i de flesta sädeslag, grönsaker och frukt.


Tyrosin

Tyrosin är viktig för kroppens ämnesomsättning och stödjer histidin vid allergiska besvär. Kronisk stress kan minska tyrsinnivåerna i kroppen. Melanin (hud- och hårpigment) härstammar från denna aminosyra. Höjer humöret och bildar röda och vita blodkroppar.

Tyrosin finns i låga halter i bl. a. frukt, grönsaker och sädesslag.


Glutamin

Under normala förhållanden kan kroppen själv tillverka glutamin, men vid stress såsom feber, sjukdom och hård träning kan inte kroppens behov tillgodoses och tillskott bör användas för att förhindra brist. Glutamin tillverkas och lagras främst i skelettmusklerna och lungorna. Det är den främsta energigivaren för tunntarmens celler och är nödvändigt vid uppbyggnad av muskler. Senare års forskning har visat att glutamin är ett nyckelämne för läkning av tarmens slemhinna (ex. magsår) och motverkar infektioner i densamma. Glutamin är även viktig för immunsystemet då den stärker kroppens försvar genom öka antalet vita blodkroppar och hjälper till att eliminera bakterier.

Glutamin tillverkas i kroppen. Nyckelorgan är hjärna, tunntarm, tjocktarm och blodsocker.


Cystein

Cystein tillverkas av metionin och serin i levern. Om levern är i obalans hindras denna process. Cystein håller huden slät och smidig och är mycket viktig för bildandet av ny hud. Den påskyndar läkning och är bra för immunförsvaret. Cystein är en kraftig antioxidant och behövs för omsättningen av vitamin B6 i kroppen.

Cystein finns bl. a. i vitlök, kål, pumpakärnor och havregryn. Nyckelorgan är lever, hud, bronker och lungor.


Alanin

Arbetar ihop med tryptofan och stimulerar B6-metabolismenen. Bra för päls, hovar, mage och lever. Används som kroppens drivmedel för vävnader i nervsystemet, muskler och hjärnan.


Aspargin

Ammoniakavgiftande. Reparerar skador på centrala nervsystemet. Ökar uthålligheten. Skyddar levern, stimulerar till normal cellfunktion och hjälper till att bygga upp immunsystemet.


Prolin

Prolin är en viktig komponent för bindväv, muskler och hud. Produceras av kroppen.


Serin

Bygger upp immunsystem och antikroppar.

Helpscout FACEBOOK SMARTLOOK