Icke essentiella aminosyror


Arginin

Arginin spelar en viktig roll vid utvecklingen av muskelvävnad. Det påskyndar läkning och medverkar i kroppens rening av ammoniak. Arginin är mycket stärkande för immunförsvaret samt viktig för blodkärl och körtlar.

Arginin finns bl. a. i vitlök, ärtor. Nyckelorgan är tymus och immunförsvaret.


Histidin

Behövs för blodets transport. Är grunden till proteinet histamin, som är det ämne som utsöndras vid en allergireaktion. Bra vid magsår. Vid zinkbrist kan omvandlingen av histidin till histamin påverkas.

Histidin finns i små mängder i alger.


Tyrosin

Tyrosin är viktig för kroppens ämnesomsättning och stödjer histidin vid allergiska besvär. Kronisk stress kan minska tyrsinnivåerna i kroppen. Melanin (hud- och hårpigment) härstammar från denna aminosyra. Höjer humöret och bildar röda och vita blodkroppar.

Tyrosin finns i låga halter i bl. a. i alger


Glutamin

Under normala förhållanden kan kroppen själv tillverka glutamin, men vid stress såsom feber, sjukdom och hård träning kan inte kroppens behov tillgodoses och tillskott bör användas för att förhindra brist. Glutamin tillverkas och lagras främst i skelettmusklerna och lungorna. Det är den främsta energigivaren för tunntarmens celler och är nödvändigt vid uppbyggnad av muskler. Senare års forskning har visat att glutamin är ett nyckelämne för läkning av tarmens slemhinna (ex. magsår) och motverkar infektioner i densamma. Glutamin är även viktig för immunsystemet då den stärker kroppens försvar genom öka antalet vita blodkroppar och hjälper till att eliminera bakterier.

Glutamin tillverkas i kroppen. Nyckelorgan är hjärna, tunntarm, tjocktarm och blodsocker.


Cystein

Cystein tillverkas av metionin och serin i levern. Om levern är i obalans hindras denna process. Cystein håller huden slät och smidig och är mycket viktig för bildandet av ny hud. Den påskyndar läkning och är bra för immunförsvaret. Cystein är en kraftig antioxidant och behövs för omsättningen av vitamin B6 i kroppen.

Cystein finns bl. a. i vitlök,  pumpakärnor och spirulina. Nyckelorgan är lever, hud, bronker och lungor.


Alanin

Arbetar ihop med tryptofan och stimulerar B6-metabolismenen. Bra för päls, hovar, mage och lever. Används som kroppens drivmedel för vävnader i nervsystemet, muskler och hjärnan.


Aspargin

Ammoniakavgiftande. Reparerar skador på centrala nervsystemet. Ökar uthålligheten. Skyddar levern, stimulerar till normal cellfunktion och hjälper till att bygga upp immunsystemet.


Prolin

Prolin är en viktig komponent för bindväv, muskler och hud. Produceras av kroppen.


Serin

Bygger upp immunsystem och antikroppar.