En matt, torr, glanslös och tovig päls på hästen kan ha flera orsaker. Är det återkommande beror det troligtvis på pälsfällning och pälssättning varje vår och höst. Pälsbytet kräver lite mer energi, protein, mineraler och vitaminer och själva bytet när det nya hårstrået ska ta plats och tränga bort det gamla brukar resultera i att hästen upplevs som lite "mjällig" och tovig i sin päls. Hästen kan även blir lite känslig i sin hud och kan bli mer irriterad och kittlig. Man kan underlätta pälsbytet genom att öka eller sätta in det koncentrerade funktionsfodret TOTAL, stötta protein produktionen genom en kur med Horse Amino och/eller ge ett extra mineral och vitamintillskott. Arbeta med att öka cirkulationen och bortforslingen av slaggprodukter genom tex rykt och lymfmassage för att underlätta och ge näring till huden om hästen accepterar det.

Om det inte är ett pälsbyte så kan andra orsaker till att hästen har en matt, torr glanslös och tovig päls vara bland annat:

Obalanserad foderstat
Om hästen får en foderstat som innehåller för lite fett eller en obalans mellan fettsyrorna omega 3, 6 och 9, kan hästens päls kännas torr, glanslös och sträv. Se över foderstaten, ta bort spannmål som försurar och öka intaget av balanserade fettsyror genom en kur med Chlorella Pyreniodosa.  

Parasiter  
Inre och yttre parasiter kan göra pälsen tovig och matt, ta ett kolla masken test och om hästen har problem med klåda gör ett skraptest för att utesluta hudparasiter. Läs mer om hur du kan förebygga parasitangrepp här

För lite näring
Behovet av mineraler måste täckas genom fodret hästen äter, däremot kan hästen producera vissa vitaminer själv. Om hästen har en störd tarmfunktion eller har ett näringsfattigt foder får den inte i sig tillräckligt.  Näringsbristen kan visa sig i bland annat en osund päls och sämre hovar. Att täcka mineral och vitaminbehovet är också viktigt för att kroppens övriga funktioner ska fungera. Det är ffa mineralerna kisel, msm, zink, koppar samt B vitaminer som kan bidra till att balansen återställs.


Chlorella Pyrenoidosa

Chlorella är en av naturens mest näringsrika växter då den innehåller alla aminosyror (byggstenar i protein), alla mineraler och alla vitaminer samt essentiella fettsyror som Omega 3 i en god balans till Omega 6. Förutom detta innehåller Chlorella Pyrenoidosa ämnen som hjälper till att dra ut orenheter och tungmetaller från hästens kropp. Läs mer om Chlorella HÄR.


Horse Zeomin

Horse Zeomin fodertillskott passerar genom fodersmältningssystemet och tar upp och avlägsnar skadliga ämnen som tex. mögelsvamp. Dessa skadliga ämnen utsöndras sedan genom utrensningsorganen. Om hästen går ner i vikt, är trött och orkeslös eller att du misstänker att den kan ha blivit utsatt för mögel är Horse Zeomin en fantastisk toxinbindare full med antioxindanter som också bidrar med att bibehålla den så viktiga pH balansen i kroppen. Horse Zeomin avger också näringsämnen som mineraler, bl a kisel och underlättar för proteinets (aminosyror) upptag.


AME Formula 1 

AME Formula 1 är ett tillskott som främjar mag-tarmkanalens arbete. Den är lämplig att kombinera med Formula 4 och Formula 7


Helpscout FACEBOOK SMARTLOOK