När ska du ge din häst extra elektrolyter?
Elektrolyter är mineraler som bland annat hjälper till att reglera vätskebalansen i hästens kropp. När hästen presterar hårt och förlorar mycket vätska (svett), har kraftig diarré eller dricker för lite kan den känsliga vätskebalansen rubbas. Tillsammans med svetten förlorar hästen elektrolyter dvs mineralsalter som ex. natrium, kalium, magnesium, kalcium.
I denna guide kommer du få veta mer om vätskebalans, elektrolyter, törst reglering och få tips om hur du kan se dehydrering (vätskebrist) på ett tidigt stadium. Du får också veta hur du kan friskvårda din häst och förebygga dehydrering vid olika typer av belastningar som ex. prestation.
Vad menas med vätskebalans hos häst?
Cirka 65 procent av hästens kropp består av vatten. Det är ungefär 350 liter för en normalstor häst. Hästens underhållsbehov av vatten är 5 liter/100 kg häst. Det innebär ca 25 liter för en 500 kg häst.
Vatten har en avgörande funktion i hästens kropp och är ansvarigt för många processer i kroppen, bland annat fodersmältning, transport av näringsämnen, transport av slaggprodukter, syra/bas balansen och cellandning. Hästen behöver ha en korrekt vätskebalans för att dessa nyckelfunktioner ska fungera. Det är avgörande bland annat för återhämtning och prestationsförmåga.
När hästen svettas påverkas vätskebalansen
Hästar som presterar hårt, rids på långritter i varmt väder, lakterar eller står i en hage under varma förhållanden riskerar uttorkning och värmerelaterade sjukdomar. Hästar reglerar sin kroppstemperatur främst genom att svettas. Svettning innebär att hästen förlorar stora mängder vatten och salt som gör att vätskebalansen kan rubbas.
Vid kraftig svettning kan vattenförlusten vara så hög som cirka 15 liter per timme och saltförlusten motsvara upp till 120 gram salt. Natrium (natriumklorid) är absolut nödvändigt för att hästens kropp ska kunna behålla normala vätskenivåer.
Utan tillräckligt med natrium/salt, oavsett hur mycket vatten hästen dricker, kommer den inte kunna behålla en normal mängd vatten i kroppen. För att bibehålla korrekt vätskebalans krävs normala natriumnivåer i kroppen.
För att få tillbaka denna balans behöver hästen både dricka vatten samt ersätta de salter och elektrolyter som hästen förlorat via svetten. Att enbart ge vatten räcker alltså inte, för att återfå vätskebalansen behöver hästen i första hand salt(narium) men även elektrolyter då de bidrar med att styra en lång rad mekanismer förutom vätskebalansen bland annat elektriska nervsignaler och muskelfunktion.
Tips: Dricker din häst dåligt? Det kan ha att göra med saltet. Säkerhetsställ att kan få i sig salt antingen via saltsten eller häll direkt i fodret.
Vad är elektrolyter?
Nu har vi nämnt salt och elektrolyter några gånger, men vad är det egentligen? Elektrolyter är en sammanfattande beteckning på ämnen som påverkar regleringen av kroppens vätskebalans. Utöver salt (även kallat natrium) behöver hästen elektrolyterna klorid, kalium, magnesium och kalcium. Natriumklorid är det vi kallar bordssalt och är också det vanligaste saltet man ger hästen. Obehandlat salt, Himalaya eller havssalt, innehåller mineraler naturligt, dock i en mindre mängd.
Elektrolyternas funktion i hästens kropp:
Natrium (salt): Hjälper till att bibehålla vätskebalansen och är viktigt för nervfunktion och muskelkontraktion.
Klorid: Syra/basbalansen, vätskebalans, komponent i matsmältningsvätska.
Kalium: Viktigt för muskel- och nervfunktion, samt för att reglera hjärtslagen.
Kalcium: Nödvändigt för muskelkontraktion, blodkoagulering och nervsignalering.
Magnesium: Stödjer muskel- och nervfunktion, samt energiproduktion.
Salt är absolut nödvändigt för att hästen ska behålla normala vätskenivåer, medan hästen själv kan reglera elektrolyter effektivt, med förutsättning att de finns tillgängliga och att hästen inte har ett ökat behov.
Hästens egen törstreglering
Hjärnan registrerar natriumnivåerna i blodet för att kontrollera när hästen behöver dricka. När vattennivåerna sjunker och natriumkoncentrationen stiger, får hästen signaler att dricka. Kroppen prioriterar att upprätthålla blodvolymen för att säkerställa att vitala organ får tillräckligt med blod. För att göra detta kan kroppen dra vätska från vävnaderna, vilket kan leda till uttorkning på vävnadsnivå innan det visar sig i blodet. Detta kan göra att törstsignaler inte aktiveras i tid och kan leda till allvarlig uttorkning på vävnadsnivå innan det syns i blodet.
Om hästen dricker mycket vatten utan att få i sig tillräckligt med natrium, kan den inte behålla vattnet effektivt.
"Kroppen kan inte hålla kvar vätskan utan natrium, vilket gör att hästen snabbt kan bli uttorkad igen, trots att den druckit."
Konsekvenserna av detta ger sämre prestation, muskelkramper, viktförlust(vatten) och ökad risk för kolik och värmeslag. Även svettproduktionen kan minska.
Vilka tecken kan du se om hästen har vätskebrist?
Om du misstänker att din häst kan ha förlorat vätska finns det några tecken som du kan uppmärksamma och testa. Även små subtila tecken som skiftningar i pälsen kan ge en första indikation på att det saknas vatten alternativt natrium.
Här är några vanliga tecken på vätskebrist att lägga på minnet:
👉 Lyft en hudveck på hästens hals och släpp det. Huden ska snabbt återgå till sin ursprungliga position.
👉 Onormala hudveck vid ex mankam, armbågar.
👉 Torrt, blekt och klibbigt tandkött
👉 Kappilläråterfyllnad på tandköttet tar längre tid än 1,5 sekunder
👉 Mörk urin och minskad urinproduktion
👉 Torr och hård avföring
👉 Matvägran
👉 Hästen ska vara alert, ha en normal aptit och inte visa tecken på slöhet eller svaghet.
Hur vet man om hästen har saltbrist?
Hästar med saltbrist slickar eller tuggar ofta på krubbor, staket, jord, stenar och andra föremål. De kan också utveckla s. k. pervers aptit, då de försöker slicka i sig urin och gödsel för att få i sig tillräckligt med salt.
Hur vet man om hästen har brist på elektrolyter?
Tecken inkluderar torr hud, minskad urinproduktion och minskad aptit. Brist på elektrolyter kan leda till muskelkramper, svaghet och snabb uttröttning.
Friskvårda hästens vätskebalans
En balanserad diet baserad på artrikt grovfoder, tillräckligt med mineraler och vatten är avgörande för att upprätthålla hästens hälsa. Om hästen har ett befintligt underskott av mineraler kan den snabbt förlora de elektrolyter som finns tillgängliga i vävnaderna.
Upprätthåll vätskebalansen
Friskvårda och förebygg vätske- och elektrolytbrist genom att se till att hästen alltid har tillgång till rent och friskt vatten, särskilt under varma dagar och efter fysisk aktivitet, ge hästen en rimlig mängd vatten genast efter träningen samt tillgång till salt. Du kan med fördel stimulera hästen att dricka mer vatten genom att erbjuda flera olika hinkar som är smaksatta, men ha alltid en hink med färskt vatten. Smaksätt efter individ, ex. färska myntablad, äpplejuice, morotsjuice, kanel, fänkål, kamomill mm.
Räcker det med saltsten till häst?
Hästen utsöndrar generellt 20–25 gram salt per dygn via urinen och avföringen. En häst som svettas i tungt arbete kan förlora upp till över 100 gram salt på en timme (1 dl grovsalt väger 115 g). Den extra saltmängd som behövs blir alltså påfallande stor, till exempel efter en varm dag med träning, tävling eller transport.
Hästens svett är saltare än plasman, vilket betyder att svetten innehåller fler lösta ämnen än plasman. Av den anledningen förlorar en häst som svettas förhållandevis mer salt och elektrolyter än en människa, vars svett är mer utspätt än blodplasman.
En saltsten räcker oftast därför inte som den enda saltkällan för en häst. Du bör alltid tillsätta salt i fodret. Använd till exempel havs- eller bergsalt, som förutom natriumklorid innehåller övriga mineraler.
Det snabbaste sättet att korrigera hästens vätskebalans är genom isoton saltlösning. Salthalten i isoton saltlösning är densamma som i kroppen och uppnås genom att man blandar 9 gram havs- eller bergsalt till en liter vatten. Det blir cirka ¾ dl salt på 10 liter vatten.
Hästen bör få dricka så snart som möjligt efter svettningen eller prestationen, eftersom törstkänslan hos hästen försvinner ganska snabbt.
Letar du efter en elektorlytlösning som även har Isoton Saltlösning? Kolla in vår Electrolyte Up
Hur får hästen i sig elektrolyter?
Med en välplanerad foderstat individuellt utformad får den normalt i sig salt och de elektrolyter som behövs för det normala behovet.
När kan hästen behöva tillskott av extra elektrolyter?
Hästar som kan ha ett ökat behov av extra elektrolyter
- Vid intensiv träning.
- Varma förhållanden
- Långa uteritter i varmt väder
- Lakterande ston
- Vid kraftig diarré
- Vid andra vätskeförluster ex vid transportering
- Vid ökat stresspåslag som ökar svettning och minskar vätskeintaget
Tips, Sund Grund, vi hjälper dig gärna med foderstat.
Hur ger man elektrolyttillskott till häst?
Det finns flera sätt att ge hästen extra elektrolyter men de två enklaste är att tillsätta det i fodret eller via vatten. Vid användning av elektrolyter ska man vara uppmärksam på sockerinnehållet för sockerkänsliga hästar.
1. Tillsätt elektrolyter i hästens fodret
Ett av de smidigaste och mest effektiva metoderna för att ge elektrolyter till hästar är att tillsätta elektrolytpulver direkt i fodret. Detta säkerställer att hästen får i sig de nödvändiga mineralerna tillsammans med sitt vanliga foder. Följ förpackningens rekommendationer gällande dosering.
Fördelar: Enkel att hantera.Säkerställer att hästen får i sig elektrolyterna tillsammans med näringsrik mat.
Nackdelar: Vissa hästar kan vara kräsna och vägra äta foder som har fått tillsatt elektrolyter.
2. Tillsätt elektrolyter i hästens vatten
En annan vanlig metod är att lösa upp elektrolytpulver i hästens vattenhink eller använda flytande elektrolyter. Detta är ett praktiskt sätt att säkerställa att hästen får i sig elektrolyter, särskilt under varma dagar eller efter intensiv träning när hästen dricker mycket vatten.
Fördelar: Hjälper till att uppmuntra ökat vattenintag, vilket är viktigt för att förhindra uttorkning. Lätt att administrera och justera doseringen.
Nackdelar: Vissa hästar kan vara känsliga för förändringar i vattnets smak och kan vägra dricka vatten som har tillsatta elektrolyter. I sådana fall kan det vara bra att erbjuda både vatten med och utan elektrolyter för att säkra att hästen dricker tillräckligt.
3. Ge hästen elektrolytpasta
En annan metod är att ge hästen elektrolyter i form av pasta, som ges direkt i hästens mun med en spruta. Detta kan vara särskilt användbart när du behöver vara säker på att hästen får en exakt dos, till exempel vid transport eller om hästen har minskat aptit.
Fördelar: Säkerställer att hästen får i sig en exakt dos elektrolyter. Kan vara praktiskt under transport eller andra stressiga situationer.
Nackdelar: Kan vara mer tidskrävande att administrera. Vissa hästar kan ogilla proceduren.
Kan man överdosera elektrolyter?
Ja, följ alltid rekommenderad dos på förpackningen. Tänk på att ge hästen tid för återhämtning inte enbart för att kroppen ska komma i fas igen utan även för att få tid för återhämtning mentalt.
Behöver jag ge salt om jag ger elektrolyter?
Ja, fortsätt med salt likt vanligt trots tillsättning av elektrolyter. Hästen har ett stort saltbehov, och än högre om den efter behov. Många tillskott av elektrolyter innehåller förvisso salt, men sällan i tillräcklig mängd för att täcka hela hästens saltbehov. Fortsätt därför alltid med salt trots tillägg av elektrolyter.
Hätsen kan inte lagra extra elektrolyter i förväg
Elektrolyter går inte att lagra eller boosta upp i kroppen i förväg men om du ger din häst elektrolyter precis innan, under och efter en ansträngande tävling eller lång transport, kan du säkerställa att vätskebalansen är okej vid tävlingstillfället eller under transporten och även tillräckligt för återhämtning.
Du kan samtidigt vänja din häst vid smaken av en viss elektrolyt, vilket gör det enklare att fylla på vid elektrolytunderskott under tävlingen eller transporten.
Om du redan vet att din häst kommer att svettas rikligt under exempelvis en tävling eller en transport, kan du ge den ex. Electrolyte Up att dricka precis innan, under och efter svettningen.
Det är också viktigt att hålla i minnet att en häst som har diarré förlorar stora mängder vätska och elektrolyter och att dessa bör ersättas så effektivt som möjligt.
Bästa elektrolyt tillskottet för häst
På Eqvital rekommenderar vi enbart det bästa. Det ska vara rena produkter utan tillsatser, konserveringsmedel eller tillsatt socker.
Vi har tre val för dig som vill stötta hästens vätskebalans:
1. Electrolyt Up är en naturlig blandning som innehåller bland annat isoton saltlösning som du kan använda före, under och efter prestationen. Den innehåller inget tillsatt socker.
2. Equiwinner är en annan typ av elektrolytstöd som kan vara en support när hästen visar andra typer av obalanser ex. ingen eller ojämn svettning.
3. Cell Sens 8 innehåller den kemiska föreningen natriumklorid av natrium och klorid och bidrar bland annat till att understödja vätskebalansen.
Vätskebalans och sommarbete
Hästarna är fantastiska djur och deras insikter kan i många fall avgöra vad de behöver och inte behöver. Erbjud därför alternativ. Istället för en balja med vatten, erbjud 3.
Balja 1. Enbart vatten
Balja 2. Vatten med smak. Lägg i några löv med mynta eller lite äppelcidervinäger
Balja 3. Vatten med flytande probiotika för att stötta mage tarm lite extra nu i sommar, vi rekommenderar Nutribiome