HÄSTENS SALIVPRODUKTION

Näringsstöd för en ökad och bibehållen salivproduktion samt mun och tandhälsa kan du sträva efter artrikt grovfoder, blandad fint och grovt för bästa variation och förlängd ättid. Tillsätt en matsked bikarbonat, framför allt om du ger ett surt hösilage. Flourish Evolve stimulerar tuggfunktionen, är basiskt och artrikt, samma gäller Eqvitals Höpellets.  Vår adaptogena örtblandning Revive innehåller förutom basande (pH reglerande) örter även bitterörter som stimulerar och ger extra stöd för salivproduktionen. Cell Sens 1 innehåller cellnäring i den kemiska föreningen kalciumfluorid av kalcium och fluor. Kalcium finns naturligt i kroppen och bidrar bland annat till uppbyggnaden av skelett och tänder. 

Om du är osäker på vad som passar din häst, boka en kostnadsfri Produktrådgivning eller kostnadsfri Inledande konsultation.

En frisk munhåla med god funktion i tänder och salivtillförsel är en förutsättning för ett optimalt näringsupptag. Hästen tuggar 60-80 gånger per minut när den äter grovfoder och produktionen av saliv stimuleras främst av tuggning. Saliven har ett basiskt innehåll av främst bikarbonat. Salivens pH på 8,5-9 hjälper till att hålla munhåla och tänder i en god kondition. Saliven (och även tarmen) innehåller begränsat med enzymet amylas som bryter ned stärkelse.

De vanligaste problemen som kan uppstå om hästen inte producerar tillräckligt med saliv är förutom tandproblem även magsår. Problem med tänderna kan leda till minskad tuggning och därmed minskad salivproduktion, vilket påverkar hela fodersmältningen negativt, och mindre bikarbonat har svårare att buffra magsyra som insöndas konstant. En diet som är rik på kraftfoder och låg på grovfoder kan också leda till minskad salivproduktion och obalanser längre ner i  mag-tarmkanalen. Saliven (och även tarmen) innehåller begränsat med enzymet amylas som bryter ned stärkelse. Vid stress och stereotypa beteenden är hästen i den sympatiska delen av nervsystemet (flight & fight) vilket minskar salivtillförseln samt förändrar salivens komposition.

I ett friskvårdande arbete för att öka produktionen av saliv kan du ge hästen fri tillgång till grovfoder som hö eller gräs vilket stimulerar tuggning. Mät pH i vattnet, se upp med surt foder (hösilage ofta runt 6,5) Dela upp eventuellt kompletteringsfoder i mindre portioner och ge vid flera tillfällen under dagen. Ta bort kraftfoder med spannmål(stärkelse). Stressreducera, skapa lugn miljö och sunda foderrutiner. Regelbundna tandkontroller och behandlingar av eventuella tandproblem för att säkerställa att hästen kan tugga ordentligt.

Revive,  Let´s Get Started 3, 750gr
795 SEK inkl. frakt
Understödjer kroppens normala funktioner och vitaliserar. Använd som separat kur eller som Steg 3 i Lets Get Started serien.

Vårt mål är att din häst ska ha möjlighet att själv bibehålla och stärka sin kropp: mentalt, fysiskt och själsligt. För att ge förutsättningar för detta behöver du se till hela hästen, vilka utmaningar den haft genom sin livstid, hur den lever idag och hur väl den fått uppleva att vara en häst. De näringsstöd du läst om här kan vara det första steget till att arbeta igenom de "lager" av obalanser som din häst kan ha upplevt. Om du fortsätter att "jobba igenom" de lager som hästen visar kommer den ha större möjlighet att bibehålla och stärka sin kropp. Att finna och åtgärda den underliggande orsaken till obalanser är en förutsättning för återhämtning. Vi arbetar ur ett funktionsmedicinskt, holistiskt perspektiv med en egen metod. Vill du ha ytterligare hjälp kontakta oss för rådgivning eller konsultation. 

Om du vill lära dig mer om hästen, dess munhälsa och friskvårdande tips läs gärna mer i våra artiklar. Om du vill lära dig känna igen tecken på obalanser gå gärna vår kurs Stärk och Vitalisera hästens mage och tarm.