HÄSTENS PÄLS OCH HUD

Näringsstöd för päls och hud hittar du i lite olika produkter beroende på förutsättningar. Vill du ha en stöttning inifrån kan du se på Let´s Get Started serien som genom 3 steg ökar kraften i hästens eget självläkande system. Aminosyror som finns i Horse Amino bidrar med både fytobaserade och högkvalitativa ingredienser där alla aminosyror finns representerade. Andra stöttningar av päls och hud hittar du i Proferm som är en pre och probiotika, Skincare som ger ett yttre skydd av goda bakterier samt vår näringsboost Fytomin som med fördel kan ges dagligen som underhåll.

Om du är osäker på vad som passar din häst, boka en kostnadsfri Produktrådgivning eller kostnadsfri Inledande konsultation.

Hästens päls och hud spelar en viktig roll för dess allmänna välmående och hälsa. Huden är det näst största organet efter fascian och har flera viktiga funktioner.  Huden fungerar som ett skydd och barriär mot skador, infektioner och kemikalier. Genom att svettas och genom pälsens isolerande egenskaper hjälper huden till att reglera kroppstemperaturen. Huden innehåller också nervändar som känner av beröring, tryck, värme och kyla.

Hästens päls och hud kan drabbas av olika problem. Inflammation i huden (dermatit) som kan orsakas av allergier, parasiter eller infektioner, bland annat är Nässelutslag är ett tecken på detta. Parasiter som loppor, löss och kvalster kan orsaka klåda och hudirritation. Svampinfektioner kan ge fjällande hud och håravfall som ex. ringorm. Även sår och skador kan leda till infektioner om de inte behandlas korrekt. En annan vanlig hudåkomma är regnskållor som orsakas av bakterier.  

Friskvårda hästens hud och päls genom att först kontrollera hästens allmänna status. En frisk lever är avgörande för att avgifta kroppen och hålla huden fri från utslag och irritationer. Njurar som fungerar väl hjälper till att avlägsna avfall och toxiner som annars kan påverka hudens hälsa. En balanserad mikrobiota stödjer upptaget av näringsämnen och bidrar till en sund hud och päls. Om hästen inte kan ta upp eller får för lite av olika näringsämnen kan detta påverka hudens och pälsens kvalité och hälsa. Tillräckligt med aminosyror(protein), Omega-3 och omega-6 fettsyror är viktiga för pälsens uppbyggnad och hudens hälsa. En obalans kan leda till torr päls och/eller inflammerad hud så se till att hästen får tillräckligt och mer omega 3 än 6. Även mikronäringsämnen som zink, biotin, och vitamin E är nödvändiga för att upprätthålla en frisk hud och päls. Ge en sund grund med artrikt anpassat grovfoder, fräscht vatten och ge högkvalitativa fodertillskott som bidrar med stöttning av pälsproduktion och hudens immunförsvar. Yttre vård handlar om att borsta regelbundet, det hjälper till att avlägsna döda hudceller och förbättrar blodcirkulationen. Vårda även hästens miljö, håll rent och torrt för att minska risken för hudinfektioner och parasitangrepp.

Horse Amino proteintillskott för häst
798 SEK inkl. frakt
Bäst före 2024-09-30
Proferm, Pre- och probiotika för din häst
238 SEK inkl. frakt
Köp minst 3 och få 15% rabatt (syns i kassan)
FYTOMIN - Växtbaserat mineral och näringstillskott
736 SEK inkl. frakt
Köp 3kg för 427kr/kg
Köp 6kg för 392kr/kg
Remove, Let´s Get Started 1, 600gr
695 SEK inkl. frakt
Stöttning av avgiftningsorgan. Använd som separat kur eller som Steg 1 i Lets Get Started serien.
Restore, Let´s Get Started 2, 600gr
695 SEK inkl. frakt
Stödjer magens och tarmens normala funktion. Använd som separat kur eller som Steg 2 i Lets Get Started serien
Revive,  Let´s Get Started 3, 750gr
795 SEK inkl. frakt
Understödjer kroppens normala funktioner och vitaliserar. Använd som separat kur eller som Steg 3 i Lets Get Started serien.

Vårt mål är att din häst ska ha möjlighet att själv bibehålla och stärka sin kropp: mentalt, fysiskt och själsligt. För att ge förutsättningar för detta behöver du se till hela hästen, vilka utmaningar den haft genom sin livstid, hur den lever idag och hur väl den fått uppleva att vara en häst. De näringsstöd du läst om här kan vara det första steget till att arbeta igenom de "lager" av obalanser som din häst kan ha upplevt. Om du fortsätter att "jobba igenom" de lager som hästen visar kommer den ha större möjlighet att bibehålla och stärka sin kropp. Att finna och åtgärda den underliggande orsaken till obalanser är en förutsättning för återhämtning. Vi arbetar ur ett funktionsmedicinskt, holistiskt perspektiv med en egen metod. Vill du ha ytterligare hjälp kontakta oss för rådgivning eller konsultation. 

Du hittar mer information om hästens päls och hud och hur du kan arbeta med friskvård i vår blogg. Vill du lära dig mer om tecken på päls- och hudproblem och vad de beror på se vår kurs "Stärk och Vitalisera hästens mage och tarm". Där får du många tips på bland annat hur du kan förbättra immunförsvaret hos din häst som har en direkt påverkan på hästens skydd mot yttre påfrestningar.