Medicinering

Ibland måste medicinera sin häst och ju bättre förberedd hästens kropp är på den belastningen ju snabbare återhämtning kan den få. De biverkningar som kan förekomma är bland annat mag-tarmproblem, allergiska reaktioner eller nedsatt aptit. Långvarig medicinering kan belasta lever och njurar, vilket kan påverka deras funktion. Administrering av medicin kan vara stressande, vilket också kan påverka hästen och dess allmänna välbefinnande. En risk med överanvändning av vissa läkemedel, som antibiotika eller avmaskningsmedel, kan leda till resistens hos parasiter eller bakterier. Läs Fass veterinärmedicin om du är osäker på vilka biverkningar medicinen har.

FRISKVÅRDA OCH STÄRK genom att ge hästen en artriktig, uträknad, näringstät diet som även är rik på mineraler och vitaminer (antioxidanter) för att stärka immunförsvaret. Använd naturliga tillskott som stödjer lever- och njurfunktion, såsom mjölktistel och maskros innan medicinering. Återgå till träning och aktivitet gradvis för att ge hästen tid att återhämta sig fullt ut.

Under medicinering: Övervaka hästens reaktion på medicinen noggrant och anpassa dosen eller behandlingsplanen vid behov. Minimera stress genom lugn och trygg levnadsmiljö och hantering och överväg användning av naturliga lugnande medel som valeriana eller kamomill om nödvändigt. Vid antibiotikabehandling kan du även ge probiotika för att stödja mag-tarmhälsan och motverka eventuella negativa effekter. Se till att hästen har tillgång till rent och färskt vatten för att undvika dehydrering och underlätta avgiftning.

Om du ger örter samtidigt med medicin ska du stämma av med din veterinär så det inte blir kontraproduktivt.

Efter medicinering kan du ge leverstödjande örter och kosttillskott, såsom mjölktistel, för att hjälpa kroppen att eliminera restprodukter från medicinen. Använd antioxidanter som vitamin E, selen och C för att skydda kroppens celler från skador och stödja återhämtningen. Fortsätt med prebiotika och probiotika för att återställa en sund tarmflora efter eventuell antibiotikabehandling. Ge en artrik fiberdiet för att stödja en sund tarmfunktion och förebygga förstoppning eller diarré.

NÄRINGSSTÖD hittar du i RemoveRevive och probiotikan ProfermAntioxidanterna C vitaminE-vitamin och Selen ger också ett bra stöd för hästkroppen. Cell Sens 6 stöttar leverns normala funktion efter en medicinering. Vid mag-tarmobalanser är hela serien Let´s Get Started en bra stöttning för hela hästens normala funktion.

Om du är osäker på vad som passar din häst, boka en kostnadsfri Produktrådgivning eller kostnadsfri Inledande konsultation.

Remove, Let´s Get Started 1, 600gr
695 SEK inkl. frakt
Stöttning av avgiftningsorgan. Använd som separat kur eller som Steg 1 i Lets Get Started serien.
Revive,  Let´s Get Started 3, 750gr
795 SEK inkl. frakt
Understödjer kroppens normala funktioner och vitaliserar. Använd som separat kur eller som Steg 3 i Lets Get Started serien.
Proferm, Pre- och probiotika för din häst
238 SEK inkl. frakt
Köp minst 3 och få 15% rabatt (syns i kassan)
E-Vitamin och Selen
698 SEK inkl. frakt
Cell Sens 6, Kaliumsulfat
498 SEK inkl. frakt

Om du vill lära dig mer om hästen, dess immunförsvar och få friskvårdande tips läs gärna mer i våra Artiklar. Om du vill lära dig känna igen tecken på obalanser gå gärna vår kurs Stärk och Vitalisera hästens mage och tarm.