Vår story, från behov till VERKLIGHET 

Horse people are Blessed - We have a Passion

Passionen för djur och framförallt hästar har styrt mina val genom livet. Som riktigt liten släpade jag hem diverse ”bortsprungna” djur då vi inte hade några egna, och mina föräldrar förstod tidigt att djur men framför hästar alltid skulle vara en del av mitt liv. Och så blev det. Första ponnyn vid 8 års ålder följdes av fler kategorier innan häst. Hopp och dressyr. Ungdomsledare, Ridlärare, Hästfysioterapeut och andra komplementära utbildningar följde under åren. Nu ligger fokus på funktions- och näringsmedicin.  Aldrig fullärd. Alltid roligt och utvecklande att öppna upp för mer kunskap.

Jag minns fortfarande känslan första gången jag fick rida efter att ha tjatat länge på mina föräldrar. Jag var runt 5 år. Lukten, ljudet, rörelsen, mjuka pälsen, andningen - en känsla av samhörighet som inte går att beskriva med ord.  

                                                         Anna Lidén

Att få arbeta med sin passion är inte ett arbete - det är en livsstil. Jag är så tacksam att få fylla de flesta av mina dagar med inspirerade möten med härliga hästar och engagerade hästmänniskor. Jag har en inre drivkraft att få dela med mig av det jag kan och ge stöd, råd och förslag för att vårda det friska hos hästarna. Glädjen i arbetet kommer ur den återkoppling jag får från häst och ägare.  Varenda häst som kan komma närmare sin egen livsstil räknas. Hästen kommunicerar med oss hela tiden, talar om hur den mår, vad som känns ok och inte, var det gör ont och när det känns bra. Vi behöver bara lyssna, lukta, känna och se. 

Företaget Eqvital uppstod ur ett behov. Jag kände på den tiden till sambandet mellan lättlösliga kolhydrater och hälso- och beteendeproblem hos människor och tänkte att hästars fodersmältning måste vara ännu mindre anpassat för det rent fysiologiskt. Så varför gav vi den spannmål? Den har ju sen flera miljoner år bakåt i tiden ätit många gräsarter i olika utvecklingsstadier, blad, bark, örter mm. Innehållande lite stärkelse och förhållandevis lite socker. 
Så när en elev till mig hörde av sig och berättade om hennes häst under konvalescens inte höll hullet på enbart grovfoder, tänkte jag att så svårt kan det inte vara att få tag på ett koncentrerat fullfoder utan det stärkelserika spannmålet och inget tillsatt socker. 

Men icke!

På den tiden hade inte de stora svenska foderbolagen anammat den senaste forskningen kring lättlösliga kolhydrater och hälsoproblem hos häst, så jag letade vidare och hittade ett foder som importerades till Sverige – Primero Total – via en blogg som min vänninas systerdotter hade skrivit! Om hur hon kunde hålla borta de svåra eksem som hennes häst hade genom att fodra med Total. Världen är liten, det finns en mening med allt. Nu var jag något på spåret. Jag fick kontakt med Linda Bennis, grundare av fodret och Equine Physiologist spec inom nutrition, som hade utvecklat precis det jag letade efter. Hon hade redan år 2000 lanserat detta foder som möttes med hurrarop från hästar och tveksamhet från foderbranschen, såklart, då det satte en hel bransch ur spår.

Men för hästen är det rätt!! Så rätt, så rätt.. Se hästen för vad den är, möt deras behov och ge dem det de behöver och lite kärlek. Det är med detta driv och mission jag vill nå ut med vårt budskap och hjälp för att få så många hästar som möjligt chansen till ett mer harmoniskt, friskt liv. Det är så lite man behöver förändra för att det ska bli så mycket bättre för hästen.