HÄSTENS HORMONBALANS

NÄRINGSSTÖD utgår från att ge en balanserad diet, sund grund med tillräckligt med anpassat hygieniskt grovfoder, friskt vatten utan belastning av tungmetaller. Komplettera med Flourish EvolveHöpellets och Fytomin. Stöttning av hormonsystemet kan du hitta i Relieve och MunkpepparOBS. Ge inte hästar som står på Pracend eller andra dopaminhöjande mediciner Munkpeppar då det är kontraproduktivt.


Med hormonell (Endokrin) balans menar vi det tillstånd där kroppens hormonella system fungerar optimalt, vilket innebär att de endokrina körtlarna producerar och frisätter hormoner i rätt mängder och vid rätt tidpunkter. Hos hästar, liksom hos andra djur, spelar hormoner en avgörande roll i regleringen av många kroppsfunktioner, inklusive metabolism, tillväxt, reproduktion, och stressrespons. 

Vanliga endokrina obalanser är PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction), en hormonell sjukdom hos äldre hästar och orsakas av en överproduktion av ACTH (adrenokortikotropt hormon) från hypofysen. Detta leder till en ökad produktion av kortisol från binjurarna. Även EMS (Eqvint Metabolt Syndrom) som är en metabol störning påverkar hästens hormonsystem och kännetecknas av insulinresistens med förhöjt blodsocker och insulin. Hästar med EMS tenderar att vara överviktiga och har en ökad risk för fång. Du kan läsa mer om detta i Artiklar. 

Även Reproduktionssystemet hos hästar styrs av en komplex interaktion av hormoner. Hormonella obalanser kan påverka både ston och hingstar och kan leda till olika reproduktiva problem. Se vidare Hormoner ston.

Om du är osäker på vad som passar din häst, boka en kostnadsfri Produktrådgivning eller kostnadsfri Inledande konsultation.

Ett avgörande förebyggande och friskvårdande arbete för en hormonell obalans i samband med PPID, EMS, PSSM innebär att ge en balanserad diet. Individuellt med hänsyn taget till dess historia, näringsstatus och livsstil. Ta bort havrekärnor, vete, majs, korn, processade råvaror. Ge foder med lågt innehåll av socker och stärkelse, särskilt för hästar som är benägna att utveckla EMS. Motion hjälper till att hålla hästen i god fysisk kondition och kan minska risken för fetma och insulinresistens. Regelbunden träning är också viktig för att upprätthålla muskelmassa och generell hälsa. Minimera stress genom att ordna en stabil och säker levnadsmiljö. Stress kan påverka hormonbalansen negativt så det är viktigt att hålla hästen så lugn och trygg som möjligt. Regelbunden hovvård är särskilt viktig för hästar med PPID och EMS, eftersom de är mer benägna att utveckla fång. Samarbeta med en kunnig hovvårdare el. hovslagare för att säkerställa att hästen får den bästa möjliga hovvård.

FYTOMIN - Växtbaserat mineral och näringstillskott
736 SEK inkl. frakt
Köp 3kg för 427kr/kg
Köp 6kg för 392kr/kg
Relieve, 250ml
495 SEK inkl. frakt
Understödjer kroppens normala funktioner att stå emot och anpassa sig till stress. Stabiliserar nervernas normala funktion.
Munkpeppar 1 kg
318 SEK inkl. frakt