Avmaskning
NÄRINGSSTÖD efter en avmaskning. Målet med förebyggande arbete är att minska parasittrycket och stärka hästens immunförsvar. Följ råden nedan. Om hästen avmaskas kan man stötta kroppen genom att underlätta för de döda och kemiskt påverkade parasiterna att lämna kroppen. Att stötta cirkulation, lymfa, lever och tarmhälsan kan vara en fördel för att underlätta för hästen med den belastning avmaskningsmedlen innebär. Avmaska inte om hästen visar tecken på sjukdom. Ta tempen, kontrollera övriga vitala tecken. Remove stöttar hästens avgiftningsorgan och Revive ger hästen ett extra näringstillskott som bland annat främjar ett normalt pH.
Vill du ha hjälp boka gärna en kostnadsfri Produktrådgivning eller kostnadsfri Inledande konsultation.
PARASITER HOS HÄST
När hästar drabbas av parasitangrepp, särskilt maskar, kan det leda till flera problem. Parasiter konkurrerar med hästen om näringsämnen, vilket kan leda till viktminskning och sämre tillväxt, särskilt hos unga hästar. Hästar med parasitangrepp kan visa tecken på allmän trötthet, slöhet och minskad prestationsförmåga. Vissa typer av maskar kan orsaka irritation och inflammation i tarmen, vilket kan leda till kolik och andra mag-tarmproblem. Blodförlust på grund av parasiter som blodmask kan leda till anemi, vilket resulterar i svaghet och nedsatt immunfunktion. Parasitangrepp kan försvaga hästens immunförsvar, vilket gör dem mer mottagliga för andra sjukdomar och infektioner.
Idag har vi en ökad resistens(motståndskraft) hos maskar på grund av frekvent användning av kemiska avmaskningsmedel. Vikten av att förebygga en överbelastning av maskar har aldrig varit viktigare än nu.
MASK OCH PARASITFÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER
God stallhygien och beteplanering:
- Regelbunden rengöring av stall och betesmarker: Håll stall och betesmarker rena från gödsel för att minska parasittrycket. Undantag ston med föl som ska gå på friska marker som inte mockas då fölen etablerar mikrobiotan genom att äta träcken.
- Rotation av betesmarker: Flytta hästar mellan olika betesmarker för att bryta parasiternas livscykel.
- Betesmarksskötsel: Låt betesmarkerna vila och eventuellt slå dem för att minska mängden parasitägg och larver.
- Stärk tarmhälsan och immunförsvar:
- Foderstrategier: Ge fiberrika och lättsmälta gräs- och växtfibrer för att stödja en sund tarmfunktion.
- Näringsrik diet: Säkerställ att hästen får en balanserad och artriktig diet med tillräckliga mängder mineraler och vitaminer för att stärka immunförsvaret.
- Hydrering: Se till att hästen alltid har tillgång till rent och färskt vatten för att upprätthålla optimal hydrering
- Örter och växter: Använd parasitmotverkande örter regelbundet under året, ex. malört, timjan och kanel, som har traditionellt använts för att motverka parasiter.
- Prebiotika och probiotika: Stöd tarmhälsan med probiotika och prebiotika för att upprätthålla en sund mikrobiota som kan motverka parasitangrepp.
Regelbundna kontroller och diagnostik:
- Träckprov: Genomför regelbundna träckprov för att övervaka parasitstatus och anpassa avmaskningsprogrammet därefter.
- Individuell avmaskningsstrategi: Anpassa avmaskningsstrategin efter individuella behov snarare än att avmaska alla hästar rutinmässigt.
Om du är osäker på vad som passar din häst, boka en kostnadsfri Produktrådgivning eller kostnadsfri Inledande konsultation.
Om du vill lära dig mer om hästen, dess immunförsvar och få friskvårdande tips läs gärna mer i våra Artiklar. Om du vill lära dig känna igen tecken på obalanser gå gärna vår kurs Stärk och Vitalisera hästens mage och tarm.