HÄSTENS HOVAR

NÄRINGSSTÖD för starkare och friskare hovar börjar med att se till att mage och tarm fungerar optimalt. Läs gärna mer om vår serie Let´s Get Started om du misstänker att din häst behöver ha en "omstart". Speciellt om du kämpat mer dåliga hovar en längre tid. Har du större obalanser som pågått en längre tid kan du ge en protein- och näringsboost genom Horse Amino. Även ett extra tillskott av Proferm eller Nutribiome kan stötta upp magtarmhälsan ytterligare. Cell Sens 11 med kisel bidrar till förbättrad hovkvalité. 

Vill du ha hjälp boka gärna en kostnadsfri Produktrådgivning eller kostnadsfri Inledande konsultation.

Hovens funktion är avgörande för hästens rörelse och välbefinnande. Hoven fungerar som en stötdämpare och ger stöd, skydd och stabilitet åt hästen. Den är utformad för att sprida ut den belastning som uppstår vid varje steg, vilket hjälper till att skydda ben, senor och leder från skador. 

Vanliga problem i hästens hovar är hovbölder, olika typer av röta, hovsprickor, fång med hovbensrotation. Många problem kan lösas genom en korrekt hovtrimning som ger en mer funktionell hov som förser hoven med näring och får en mer effektiv utrensning av toxiner och avfall. Fång är ett allvarligt och mycket smärtsamt syndrom som beror på insulindysfunktion (ID), förgiftning eller överbelastning, där ID är den vanligaste. Den bästa vägen för att stärka hovar är att först vitalisera mage och tarm för att få en optimal näringsförsörjning till hovarna, samt se över diet. Har hästen näringsbrist prioriteras näringen till livsuppehållande organ.

Friskvårda hästens hovar genom att regelbunden hovvård av en kvalificerad hovslagare hjälper till att upprätthålla rätt form och balans i hovarna. Lägg upp en diet med en mångfald gräs- och växtarter där näringbehovet täcks, framför allt mikronäringsämnen som magnesium, selen, koppar, zink. Har hästen en tarmobalans kan tillskott av biotin och övriga B vitaminer samt c vitamin med fördel ges som en kur tills tarmhälsan förbättrats. Håll hullet normalt, övervikt ger onödig belastning på hovarna. Se till att hästen har tillgång till varierade underlag som inte är för hårda eller för mjuka. Regelbunden motion på olika underlag kan stärka hovarna. Använd naturliga hovvårdsprodukter för att bibehålla hovens fuktbalans och styrka. Studera och notera hästens beteende och gång för att tidigt upptäcka tecken på obalans eller smärta. Läs gärna mer om hovar i våra Artiklar.

Horse Amino proteintillskott för häst
798 SEK inkl. frakt
Bäst före 2024-09-30
Proferm, Pre- och probiotika för din häst
238 SEK inkl. frakt
Köp minst 3 och få 15% rabatt (syns i kassan)


SUND GRUND för att stärka hästen kropp och sinne är att ge ett artrikt, hygieniskt, anpassat grovfoder i tillräcklig mängd. Flourish Evolve och Höpellets bidrar ytterligare med näringstät, balanserad och skonsam näring för arten. Fytomin är ett fytobaserat näringstillskott med alla aminosyror, mineraler, vitaminer och naturlig probiotika som du med fördel kan ge på daglig basis som stöd och underhåll, men även som exceptionell näringsboost vid behov.


Let´s Get Started. Som du kanske har sett har vi på många av de näringsstöd vi rekommenderar lyft fram serien Let´s get Started. Denna serie togs fram för att hjälpa hästen och hästägaren att följa en tydlig strategi om hästen har haft långvariga obalanser som är färdigbehandlade av veterinär men som kvarstår eller dykt upp i en annan form. Även hästägare som vill vitalisera sin häst och ge den bättre förutsättningar för att öka styrkan i sitt eget självläkande system har använt sig av denna serie som är helt örtbaserad. Serien är i tre steg och sträcker sig över 3-5 månader och stöttar hästens naturliga funktion för olika system. Till serien får du en digital Guide med info, tips och checklistor för hur du kan friskvårda och öka hästens möjlighet att stärka sig till kropp och sinne. 


Vårt mål är att din häst ska ha möjlighet att själv bibehålla och stärka sin kropp: mentalt, fysiskt och själsligt. För att ge förutsättningar för detta behöver du se till hela hästen, vilka utmaningar den haft genom sin livstid, hur den lever idag och hur väl den fått uppleva att vara en häst. De näringsstöd du läst om här kan vara det första steget till att arbeta igenom de "lager" av obalanser som din häst kan ha upplevt. Om du fortsätter att "jobba igenom" de lager som hästen visar kommer den ha större möjlighet att bibehålla och stärka sin kropp. Att finna och åtgärda den underliggande orsaken till obalanser är en förutsättning för återhämtning. Vi arbetar ur ett funktionsmedicinskt, holistiskt perspektiv med en egen metod. Vill du ha ytterligare hjälp kontakta oss för rådgivning eller konsultation. 

Du hittar mer information om hästens hovar och hur du kan arbeta med friskvård i våra artiklar. Vill du lära dig mer om tecken på ofunktionella hovar se vår kurs "Stärk och Vitalisera hästens mage och tarm". Där får du många tips på bland annat hur du kan förbättra magtarmhälsan och hovhälsan hos din häst.