Vaccination A

VACCINATION

Om man som hästägare väljer att vaccinera sin häst bör man vara medveten om att det kan uppstå vissa problem i samband med vaccination. Det man ska vara uppmärksam på och som kan uppstå är svullnad, ömhet eller värme vid injektionsstället. Vissa hästar kan utveckla en liten knöl som kan kvarstå i flera veckor. Även bölder kan uppstå. Feber, trötthet och nedsatt aptit är vanliga inom de första 24-48 timmarna efter vaccination och i sällsynta fall kan hästar uppleva en allvarligare allergisk reaktion. Vissa hästar kan uppvisa stelhet eller rörelsestörningar, oftast på grund av smärta eller obehag vid injektionsstället. En del hästar kan reagera med att "stänga av" och stå med huvudet mot väggen. I mycket sällsynta fall kan hästar utveckla autoimmuna reaktioner som kan vara allvarliga. Konsultera alltid veterinär om hästen får allvarliga reaktioner.

FÖREBYGG genom att arbeta friskvårdande med att stärka hästens eget immunförsvar. Se till att hästen är fullt frisk när den ska vaccineras, ta tempen, puls och andning. Ur ett belastningsperspektiv är det att föredra att inte ta alla olika typer av vacciner samtidigt. Efter vaccination bör hästen få vila i en lugn miljö för att minska stress och ge kroppen tid att återhämta sig. Håll noga koll på hästens allmäntillstånd efter vaccination och kontakta veterinär vid tecken på allvarligare reaktioner. Följ en individuell vaccinationsplan som är anpassad till hästens specifika behov och hälsotillstånd, det kan finnas goda skäl att inte bara vaccinera slentrianmässigt. Har din häst fått allvarliga reaktioner ta upp detta med din veterinär och försök hitta andra lösningar, risken är annars stor att hästen kommer reagera ännu allvarligare vid fortsatt vaccinering. 

Om örter används, bör man vara noga med doseringen och tidpunkten för administrering. Det kan vara lämpligt att undvika vissa örter en tid före och efter vaccinationen. Håll upp med örter som kan vara kontraproduktiva och vars syfte är att öka och stärka hästens självläkande funktion. Använd gärna dessa örter under de långa vaccinfria perioderna för att på ett mer naturligt sätt stärka hästens naturliga försvar. Exempel på naturligt verksamma örter är Ashwaganda, Echinacea, Astragalus, Ginseng, Ginko Biloba, Gurkmeja, Ingefära, Lakritsrot, Rödklöver. 

NÄRINGSSTÖD som alltid är en sund grund med anpassat artrikt grovfoder, fettsyror, mineraler och vitaminer basen. Kompletteringsfoder ska vara gräs- och växtrikt som Flourish Evolve, och prebiotikan Höpellets. Fytomin tillgodoser mineral och vitaminbehovet. Användning av probiotika som Proferm eller Nutribiome kan hjälpa till att stärka mikrobiotan.
Stötta före, under och efter vaccinationen med C-vitamin och Selen-E vitamin.


Om du vill lära dig mer om hästen, dess immunförsvar och få friskvårdande tips läs gärna mer i våra Artiklar. Om du vill lära dig känna igen tecken på obalanser gå gärna vår kurs Stärk och Vitalisera hästens mage och tarm.