FODRA HÄSTEN FRISKARE

Du kan påverka din hästs hälsa och välmående mycket mer än du tror och mycket handlar det om de val du gör när det gäller diet och foder. Här följer vår syn på hästens hälsa respektive ohälsa kopplat till nutrition, samt vad vi kan göra för din häst.

Innehållet i hästens diet är det som skapar liv i hela hästen -  celler, vävnader, organ, skelett, muskler och hjärnceller. Detta "råmaterial" bestämmer i stort sett vi hästägare. Hästens behöver vissa näringsämnen för att stötta kroppens funktion, och det betyder rätt mängd, balans och kvalitet av vatten, kolhydrater, protein, fetter, mineraler(salt) och vitaminer. Kvaliteten och sammansättningen i hästarnas foder kommer till stor del att bestämma om de kommer att hålla sig välmående eller inte. 

Så vikten av att vi väljer rätt råvara när vi fyller våra foderhinkarna är avgörande för hur friska hästarna kommer att vara på lång sikt.

Let´s Get Started 

Fortsätt gärna att läsa vidare nedan om vår syn på näring. Eller titta närmare på vårt program Let´s get Started för att se hur du kan hjälpa din häst om du
 • "Provat allt" men fortfarande upplever obalanser
 • Vill hjälpa hästen tillbaka till sin sanna natur
 • Vill kicka igång hästens eget självläkande system 

Ingen hästägare


Skulle medvetet ge sin häst foder som skadar dess hormonproducerande kropp, men det är viktigt att inse att den ”epidemi” av endokrina, metaboliska och autoimmuna sjukdomar har ofta sitt ursprung i det hästen äter.
Hästen är gjord av det foder den äter. Om kroppen får ingredienser som mag-, tarmkanalen varken känner igen, vet vad den ska göra med eller ger föda till ogynnsamma mikrober, skapas en kaskad av störningar i tarmen vilket riskeras leda till kolik, läckande tarm, fång, och andra sjukdomstillstånd. Vi ser samma problem med vår egen mat. Många grönsaker odlas inte längre för smak, näringsdensitet eller fytokemisk mångfald - de är kemiskt designade för avkastning, motståndskraft mot sjukdom, torka, hyllstabilitet och hållbarhet för transport. 

Det är en sak att välja ”skräpmat” till oss själva, men hästen har ingen möjlighet att göra ett val. Vi bestämmer i princip allt om våra hästar: när de ska gå ut, vilka de ska få umgås med, när de får röra på sig, när de får och inte får äta och vad de får äta.

       
Att fodra hästar på ett sätt som inte möter deras nedärvda fysiologiska behov får deras kroppar att skrika efter hjälp. 

Foder som medicin?

Vad vi ger våra hästar att äta är inte bara foder - det är den avgörande näringen för att hela kroppen ska fungera. Näring är medicin. Rätt näringsämnen i rätt mängd kan kraftfullt vända sjukdom och ohälsa på ett sätt som kanske inte alla veterinärer har upptäckt än. Foder inte bara påverkar hästens kroppssystem – det skapar dem. Att ge riktigt foder är som att så små frön av hälsa där varje ingrediens bär information som antingen stärker eller underminerar hästens inre balans. Varje tugga är som en kod som programmerar hästens kropp antingen för välbefinnande eller sjukdom. Näringsterapi, när den används medvetet, har potentialen att vara en kraftfull läkande kraft.

Förändring börjar med medvetenhet

Som hästägare har du det dagliga ansvaret att ge hästen förutsättningar för att hålla sig välmående. Att ge näring till cellerna, kroppsliga funktioner och vårda en frisk mikrobiota innebär att du måste återgå till grunden: ge hästen vad den genetiskt är programmerad att äta. 

Förändring börjar med medvetenhet. Genom att vi hästägare förstår att foder inte bara är bränsle utan en kraftfull medicin, kan vi forma hästens hälsa och prestanda på ett sätt som går utöver konventionell näring. Det är dags att återvända till naturen, där äkta, obehandlat foder innehåller ren kraft för hälsa och välbefinnande.  Att börja med grunden - ett näringsrikt, artmångfaldigt och artriktigt foder och en sund levnadsmiljö - balanserar hormoner, hämmar inflammation och optimerar kroppens egen avancerade avgiftningsfunktion. 

HÄR FÖLJER EN SAMMANFATTNING AV VÅRA NÄRINGSPRODUKTER, PROGRAM OCH RÅDGIVNING

Näringskomplettering till grovfoder

Här hittar du våra näringsrika och hälsofrämjande kompletteringar till ditt grovfoder

Näringsprodukter med program

Let´s Get Started

 • RELEVE - Lindra
 • REMOVE - Avgifta
 • RESET - Återställ
 • REVIVE - Stärk
 • Kompendium 

Cell Sens

 • Näring till cellerna
 • Program 12 m
 • Generellt stärkande


 •  

Individuellt recept

 • Efter Let´s get Started
 • Kur för kvarvarande obalanser
 • Individuell Näringsterapi

Råd och hjälp

Här hittar du vår rådgivning och konsultationer

Vi har under åren sett omvälvande resultat genom att justera dieten till att spegla kroppens naturliga behov. Att förändra hästens diet i linje med dess evolutionära behov är den enda sanna nyckeln till hälsa och välmående..

Anna Lidén

Välj artriktigt foder

Rensa i foderstaten. Ge växtfibrer från många källor. Välj råvaror som läker istället för att skada. Uteslut spannmål, tillsatt socker och kemiskt processade råvaror. 

Möt näringsbehov

Säkerställ fettsyre-, mineral och vitaminbehov efter säsong. Öka 20-30% från rekommenderad mängd. 

Örter efter säsong

Stötta hästens organ med olika örtkurer under året och efter behov. Bittra, varma, kalla, utrensande. Ta hjälp av en örtspecialist för råd.