LEDER - en del av hästens rörelseapparat

Näringsstöd består först och främst i en sund grund med anpassat grovfoder, Flourish Evolve och/eller Höpellets. Vintertid och om hästen inte äter gräs kan det vara en fördel att ge ett tillskott av MSM.  För att främja ledens funktion kan ett tillskott av alla aminosyror, Horse Amino, Collagen+ och eventuellt extra stöd under en kortare period med C-vitamin vara fördelaktigt.

Vill du ha hjälp boka gärna en kostnadsfri Produktrådgivning eller kostnadsfri Inledande konsultation.

Hästens rörelseapparat består av skelett, leder, muskler, senor och ligament som tillsammans möjliggör rörelse och stöd för kroppen. Skelettet utgör den stabila strukturen medan lederna fungerar som flexibla kopplingar mellan benen. Musklerna driver rörelsen, och senor och ligament stabiliserar och koordinerar den.

Vanliga problem och sjukdomar i lederna: Om lederna utsätts för överansträngning, skador eller infektioner kan en ledinflammation(Artrit) uppstå. Symtom är smärta, svullnad och stelhet. Ledsjukdomen artros (osteoartrit) uppstår ofta med åldern eller på grund av långvarig belastning. Det leder till inflammation, nedbrytning av ledbrosk, vilket orsakar smärta och minskad rörlighet. Ledgallor uppstår när synovialvätska (ledvätska) ansamlas i leden, ofta på grund av överansträngning eller skada. Det kan leda till svullnad och obehag. Ligamentskador kan orsakas av trauma eller överbelastning och kan leda till instabilitet och smärta i leden. Konsultera veterinär om din häst haltar eller visar tecken på ledsjukdomar.

Ett friskvårdande arbete innebär främja ledhälsan genom för hästen anpassas och får en varierad träning som stärker muskler och leder, förbättrar cirkulationen och håller lederna rörliga. Att hålla hästen vid en hälsosam vikt minskar belastningen på lederna och förebygger skador. Rätt anpassad sadel och annan utrustning kan minska onödig påfrestning på lederna. Tänk också på att efter intensiv träning eller tävling behöver hästen tid för återhämtning för att förebygga överansträngning. Låt den få frihet för att få vara häst. Förebygg genom noggranna visiteringar och avstå från hård träning om hästen visar det minsta tecken på problem. Sätt samman en diet rik på viktiga näringsämnen som aminosyror, omega-3-fettsyror, balanserade mineral och vitamin nivåer. Antioxidanter motverkar fria radikaler som bildar oxidativ stress. Läs mer i våra Artiklar.

MSM - Organiskt Svavel 1 kg
Kommer snart igen
100% MSM
Collagen+ 900 g
1 099 SEK inkl. frakt

Vårt mål är att din häst ska ha möjlighet att själv bibehålla och stärka sin kropp: mentalt, fysiskt och själsligt. För att ge förutsättningar för detta behöver du se till hela hästen, vilka utmaningar den haft genom sin livstid, hur den lever idag och hur väl den fått uppleva att vara en häst. De näringsstöd du läst om här kan vara det första steget till att arbeta igenom de "lager" av obalanser som din häst kan ha upplevt. Om du fortsätter att "jobba igenom" de lager som hästen visar kommer den ha större möjlighet att bibehålla och stärka sin kropp. Att finna och åtgärda den underliggande orsaken till obalanser är en förutsättning för återhämtning. Vi arbetar ur ett funktionsmedicinskt, holistiskt perspektiv med en egen metod. Vill du ha ytterligare hjälp kontakta oss för rådgivning eller konsultation. 

Om du vill lära dig mer om hästen, dess kroppssystem och friskvårdande tips läs gärna mer i våra Artiklar. Om du vill lära dig känna igen tecken på obalanser gå gärna vår kurs Stärk och Vitalisera hästens mage och tarm.