VAD VÄGER HÄSTEN?

När man beräknar näringsbehovet behöver man känna till vilken vikt hästen har och det finns flera sätt att ta reda på det:

1. Det absolut säkraste sättet att få reda på hästens eller ponnyns vikt är att väga den på våg. De flesta hästkliniker samt större träningsanläggningar har egna vågar. 

2. Det finns även mobila vågar som kan kontrollera vikten på din häst. Fördel när du behöver exakt vikt. Sök via internet var du hittar sådana.

3. Det finns en del appar på engelska som kan göra uträkningar om du har kroppsmåtten som de behöver för beräkning. Sök via appstore.

4. Du kan köpa ett specialmåttband med vikten markerad. Mät upprepade gånger då det kräver exakt mätning.
Om din häst ska gå ner i vikt kan du klippa lite i pälsen där du lägger måttbandet för att få en mer korrekt mätning. Vi rekommenderar att du använder måttband i samband med egenkontroller, tex om målet är att hästen ska gå ner i vikt, och inte i första hand när du ska bedöma hästens nuvarande vikt.

5. Det finns också uträknade formler. Från Hästsverige.se har vi hämtat denna information:
Mått för viktberäkning:
Vikt = 4,3 x lansmärkeomfång + 3,0 x mankhöjd – 785
Lansmärkesomfång mäts från den lilla gropen (där riddaren la sin lans) framför manken och runt bålen.
Mankhöjden mäts vinkelrätt mot marken till mankens högsta höjd. Den ska stå jämt uppställd, på bilden nedan är hästen uppställd för visning.

GÖR SÅ HÄR:
1) Ställ hästen på ett plant underlag och så att den står med vikten jämnt fördelad på alla fyra benen.
2) Ta måtten enligt formeln, ta gärna samma mått tre gånger och räkna ut medelvärdet av dessa. Eftersom måttet kan ändra sig lite om hästen rör på sig eller skiftar över vikten får man ett säkrare resultat om man mäter mer än en gång.
3) Sätt in måtten i formeln och beräkna hästens vikt.

Det är viktigt att hästen står jämnt på alla fyra benen vid mätningen, hästen nedan står uppställd för visning, benen ska vara helt parallella. Resultaten kan visa fel om hästen är mycket överviktig och formeln fungerar i princip bara på halvblodshästar, inte ponnyer eller andra hästraser.

Exempel: Om har ett lansmärkesomfång på 180 cm och hästen är ca 160 cm hög blir uträkningen:(4,3 x 180) + (3,0 x 160) - 785 = 469 kg. 

RIKTLINJER FÖR KROPPSVIKT HOS OLIKA RASER:
Shetland 100-200 kg
Russ 150-250 kg
Islandshäst 280-400 kg
Arabiskt fullblod 350-450 kg
Varmblodig ridhäst 450-700 kg
Varmblodig travhäst 400-600 kg
Engelskt fullblod 400-600 kg
Ardenner 700-800 kg