Protein
Protein är en essentiell (livsviktig) byggsten i hästens kropp, nödvändig för tillväxt, muskelfunktion, reparation av vävnader, och produktion av enzymer och hormoner. Proteinet i foder bryts ner till aminosyror, vilka hästen sedan använder för olika kroppsfunktioner. Balansen mellan energi och protein i hästens diet är kritisk. Proteinbehovet ökar med energibehovet eftersom proteiner också används som energikälla när kolhydrater och fetter inte räcker till. Det är viktigt att säkerställa att hästen får tillräckligt med energi så att protein används effektivt för att bygga och reparera vävnader istället för som bränsle. Proteinbehovet varierar beroende på hästens ålder, vikt, arbetsnivå och fysiologiska tillstånd. En kvot mellan smältbart råprotein och energi ska ligga runt 6 på en vuxen häst, 8-12 på ett dräktigt eller lakterade sto samt föl.
Tecken på för lite protein är viktminskning, nedsatt muskelmassa, dålig tillväxt hos unga hästar, nedsatt immunförsvar, matt och dålig päls. Tecken på ett proteinöverskott är ökad urinering och risk för uttorkning, ökad ammoniakproduktion i stallet (stark urinlukt), onödig belastning på njurarna. Behovet av protein ökar vid ex. pälsbyte.
FRISKVÅRDA genom att göra regelbundna hullbedömningar, ta foderanalyser och anpassa dieten efter hästens specifika behov. Försök i första hand hitta vallfoder med en så anpassad energi- och proteinnivå det går. Mixa gärna olika vallfoder för att kunna göra individuella justeringar. Vi hjälper gärna till med en foderstatsuträkning.
NÄRINGSSTÖD I perioder av ökat behov av aminosyror, ex, ökad syresättning vid större prestation och återhämtning, pälsbyte, boost för dräktiga ston, konvalescent/rehabilitering, dålig hovkvalité, magtarm obalanser kan en stöttning av Horse Amino främja kroppens naturliga funktion vid ökat behov.
Om du är osäker på vad som passar din häst, boka en kostnadsfri Produktrådgivning eller kostnadsfri Inledande konsultation.
Vårt mål är att din häst ska ha möjlighet att själv bibehålla och stärka sin kropp: mentalt, fysiskt och själsligt. För att ge förutsättningar för detta behöver du se till hela hästen, vilka utmaningar den haft genom sin livstid, hur den lever idag och hur väl den fått uppleva att vara en häst. De näringsstöd du läst om här kan vara det första steget till att arbeta igenom de "lager" av obalanser som din häst kan ha upplevt. Om du fortsätter att "jobba igenom" de lager som hästen visar kommer den ha större möjlighet att bibehålla och stärka sin kropp. Att finna och åtgärda den underliggande orsaken till obalanser är en förutsättning för återhämtning. Vi arbetar ur ett funktionsmedicinskt, helhets perspektiv med en egen metod. Vill du ha ytterligare hjälp kontakta oss för rådgivning eller konsultation.
Du hittar mer information om hästens vitalitet och hur du kan arbeta med friskvård i våra artiklar. Vill du lära dig mer om tecken på ohälsa se vår kurs "Stärk och Vitalisera hästens mage och tarm". Där får du många tips på bland annat hur du kan vitalisera och öka energin naturligt för din häst.