DEN NATURLIGA HÄSTEN

Hästens natur är att vandra och fly. De senaste decennierna har vi hästmänniskor ökat utmaningarna för hästen att kunna leva efter sin livsstil och tillgodose sina grundläggande behov. Vi besprutar jordar fattiga på näring, ger artfattigt vallfoder odlat för mjölk- och köttmarknaden, ger spannmålsfoder som hästen inte alls är biologiskt anpassad för att äta, begränsar möjligheten för födosök,  begränsar möjligheten att umgås med sin art på ett naturligt sätt, och många gånger begränsar vi också möjligheten för aktivitet och rörelse. 


Vem skulle komma på att stänga in en elitidrottare i garderoben 16 timmar per dygn? Jag upplever att hästar som släpps både på kortare vila eller längre tids bete i stora hagar aldrig har känts bättre när man sedan sitter upp på dem igen. Hästen har "vilat sig i form" vilket säger mycket om den självläkande funktion en välmående häst har.

            Anna Lidén, Grundare Eqvital AB


DEN NATURLIGA HÄSTEN
2. BEHÖVER FRIHET OCH RÖRELSE

Hästens drivs av sin instinkt att vandra och födosöka, den kan röra sig flera mil om dagen i fritt tillstånd.  Ur ett nutritions (närings) perspektiv är rörelse en förutsättning för att näring och syre ska komma ut till cellerna och slaggprodukter forslas ut ur kroppen. 

Nedanför carpus och hasen har hästen inga muskler, det innebär att blodkärlen inte får det stöd och hjälp för cirkulationen som vi människor har. Detta innebär vidare att en häst som tillbringar mer tid i box och stillastående i en  liten hage inte får den optimala näringsförsörjningen till cellerna, då rörelse där hovfunktionen med elastiska putan fungerar korrekt fungerar ungefär som en pump. Få hästen att öka sin rörelse och därmed sin cirkulation, ju mer de rör på sig desto mer mentalt tillfredsställda och en mjukare och trevligare häst att rida. 

TIPS FÖR ATT HÅLLA DEN NATURLIGA HÄSTEN VÄLMÅENDE 

Byt hagar, leksaker, foderplatser. Byt träningsmiljöer. Ge hästarna nya intryck och stimulans tillsammans med sina kompisar. Fundera ut vad som gör hästen glad och försök skjuta in lite av det i det dagliga livet.

Håll dem mentalt och fysiskt aktiva. 
Underskatta inte en ordentlig rykt. Dels drar man igång blodcirkulationen, dels ger det en stunds härlig närkontakt med sin häst.

Se till att hästen har ytor att leka och röra på sig i alla gångarter. Hästen gillar att leka, så locka fram lusten att röra på sig i hagen. Bästa massagen sköter de själva om man ger dem utrymme.  

Lycka är att få dra ett race i hagen 🖤 

Detta är bara en bråkdel av alla tips och åtgärder som man kan göra för att hålla hästen mer harmonisk, frisk och stark. Läs gärna de övriga delarna, nästa del hittar du nedan.

Anmäl dig till vårt Kunskaps mejl om du vill veta mer om Den naturliga hästen och Holistisk Hästhälsa som fokuserar på att arbeta förebyggande för att öka hästens livskvalité och levnadsglädje.

TACK FÖR DITT INTRESSE!  💙