DEN NATURLIGA HÄSTENHar du också någon gång öppnat stalldörren och känt - kanske till och med innan du öppnat- att något har hänt under natten? Den inkänningen tror jag de flesta hästägare har som gåva men alla har kanske inte tänkt på att använda den i alla sammanhang runt hästen. Hästen har en hög emotionell intelligens och känner vad vi förmedlar likväl förmedlar vad den känner. Vi behöver bara fälla ut vår antenn. Denna gåva är den finaste du kan ge din häst 💜

Anna Lidén, Grundare av Eqvital AB


DEN NATURLIGA HÄSTEN
4. hästen och människan

Vi hästmänniskor har ofta en otroligt förmåga att känna av när något inte stämmer med vår häst och det är något som vi ska vara tacksamma för. Vi kan “träna” på att utveckla denna förmåga genom att fortsätta lyssna in hästen den tid vi umgås med den. Hästen förmedlar saker till oss hela tiden och det är när vi själva släpper alla tankar som cirkulerar i huvudet som vi också kan ta in vad hästen signalerar till oss genom sitt kroppsspråk och utstrålning. 

Förutom det uppenbara vi kan se på vår häst, tex att den hostar, är snorig eller om den visar tecken på kolik, så kan sjukdoms- och skadeprocesser ha startat i hästen som är svårare att upptäcka visuellt. Att kontrollera hästens normalvärden regelbundet och framför allt innan träning och tävling gör de flesta (Läs här), men har du tänkt på att hästen många gånger signalerar att något inte stämmer långt innan det har blivit ett uppenbart symtom? Vi kommer att berätta mer i framtida Kunskapsmejl om hur du kan träna dina sinnen och vad du ska vara uppmärksam på. Att se tidiga tecken på tex en brist eller belastning i din häst sparar dig tid, bekymmer och pengar och framför allt minskat lidande för din häst. 

Du har också en stark inverkan på din häst, mer än vad man kan tro. Dina tankar, inställning,  känslor och uppfattning formar din verklighet och ligger som grund för dina beslut. Hästen är emotionella djur som kommunicerar via sitt kroppsspråk och dofter och de intryck den får från andra via kroppsspråk, energier/vibrationer/frekvenser leder till ett svar hos hästen. Det du tänker och känner sänds ut som energi/vibrationer som fångas upp av hästen då den är otroligt duktig på att läsa av vårt kroppsspråk. Är du stressad svarar hästen sannolikt med att bli orolig. Får den ständigt denna energi i sin miljö kan den stänga av och i värsta fall leder det till ett kroniskt stresstillstånd med låginflammatoriska processer i kroppen som svar. Kan de undvika dåliga miljöer gör de det.

Mina elever hade ofta mycket omkring sig som alla ungdomar har: föräldrar, skola, vänner, sällskap, läxor, stress, frustration mixat med levnadsglädje. Jag betonade ofta vikten av att komma till stallet med helt nollställd hjärna och lägga alla bekymmer, mobiltelefoner och stress hemma. En dag berättade en elev att hon nu förstod vad jag menade: Pojkvännen hade gjort slut och hon hade grälat med sin mamma samma dag för att hon inte klarat ett prov. Hästen hade vänt i hagen när hon skulle ta in den. Något han aldrig hade gjort tidigare. "- Det var som han sa: -Ush, Jag vill inte vara i din energi idag"  berättade hon. 

Jag möter dagligen fantastiska hästmänniskor som har den förmågan. Jag blir så tacksam för hästarnas skull varje gång jag förstår att någon har förstått.

Anna Lidén, Grundare av Eqvital AB

TIPS FÖR ATT HÅLLA DEN NATURLIGA HÄSTEN VÄLMÅENDE 

GLÄDJE
KÄRLEK
MEDKÄNSLA
LEKFULLHET
ÖVERFLÖD AV POSITIVA KÄNSLOR 
💓

I vår kommunikation med hästen behöver vi vara tydliga i vårt kroppsspråk, och söker vi efter att hålla en hög energi/frekvensnivå i våra kroppar kan vi nå en djupare kommunikation.  Tänk på känslan i kroppen när man är förälskad, eller hur kroppen svarar när man tänker på något väldigt roligt. Känslor som frustration, ledsamhet, när man tycker synd om någon och hopplöshet är känslor förknippade med låga frekvenser och det ska vi undvika att ständigt ha runt våra hästar.

ENDORFINKICKAR💥
VAD GÖR DIN HÄST GLAD?

GE HÄSTEN MÖJLIGHET ATT UTTRYCKA LEVNADSGLÄDJE VARJE DAG
Jag sa ofta till mina elever: Prova att gå ut till stallet idag med ett leende på läpparna, känn lycka i ditt hjärta och en skön o varm känsla av förväntan i kroppen att få möta din bästa vän. Känn svaret du får från din häst.
Anna Lidén, Grundare av Eqvital AB

Lycka är att bli hörd och lyssnad på 💚  Detta är bara en bråkdel av alla tips och åtgärder som man kan göra för att hålla hästen mer harmonisk, frisk och stark.

Anmäl dig till vårt Kunskapsmejl om du vill veta mer om Den naturliga hästen och Holistisk Hästhälsa som fokuserar på att arbeta förebyggande för att öka hästens livskvalité och levnadsglädje. Vi tror på att om fler lär sig om hästen som art och har den rätta känslan kan man gå till botten med problem som kroniska eller pågående besvär. Om du är intresserad av att lära dig mer om Holistisk Hästhälsa, hur du kan kartlägga orsaken till hästen problem och hur du kan arbeta mer förebyggande så kommer inom kort en digital utbildning på olika nivåer.  Mejla oss om du vill stå på intresselistan. OBS återigen ersätter detta inte veterinärvård, det bara stärker dig som hästägare.

HÄSTEN TACKAR FÖR DITT INTRESSE!  🤎